Måndag 5 juni 2017

Nu är äntligen sidorna med A- och B-kullen uppdaterade med bilder och resultat.

Här på Skällbäckens kennel väntar vi nu på C-kullen som ska födas om en dryg vecka. Greja är tjock, återstår att se hur många valpar det blir...

Onsdag 11 april

Nej, tyvärr blev det inga valpar den här våren. Parningen mellan Kelly och Albin lyckades inte. Nu fick vi i efterhand en klar bild av vad som gick fel och därför så kommer vi att para henne på nästa löp. Det beräknas bli i september.

Tisdag 15 mars

Eftersom Kelly nu närmar sig höglöp blev det 140 mil i bil i helgen för att lämna Kelly i norska Eggedal hos NO UCH NO J(LÖ)CH Älgoxens Albin. En fantastiskt fin hane måste jag säga. Trevlig och stabil hund. Känns riktigt bra tycker jag! Nu är det bara att hoppas att parningen blir lyckad så att vi har valpar att vänta om ett par månader...

Söndag 7 februari

Skällbäckens A-King (bilden) är nu färdig jaktchampion! Stort grattis till Anders Eriksson som gjort ett kanonjobb med King och alltså kört fram honom till SE J(LÖ)CH redan vid 1 år och 9 månaders ålder. Kullbrodern A-Rocky har egentligen samma meriter men saknar ännu resultat på utställning efter 15 mån. 

Sammanfattningsvis är jag otroligt nöjd med A-kullens första höst. Assar II och Anni har också skällt riktigt bra med långa skalltider men inte haft samma flyt på sina jaktprov. Även Ami har det lossnat för ordentligt under slutet av säsongen. Kan hon konservera den form hon är i nu så fixar hon ett förstapris på jaktprov utan problem till hösten. Den som kanske har allra flest skalltimmar i skogen i höst är ändå Ask. Tyvärr så har han mjuka öron som gör att han knappast klarar sig igenom en utställning och därmed får han heller inte starta på jaktprov. Olyckligt såklart när han jagar så bra och dessutom är väldigt fin i övrigt. Det känns ändå skönt att Håvard har fått till en väldigt duktig älghund av honom. Under hösten har han visat upp en otroligt imponerande jämnhet för en så pass ung hund. 

 

Lördag 5 december

Förra helgen startade Skällbäckens A-King på jaktprov. Trots att det skulle visa sig att han inte var i fullt slag rent fysiskt så lyckades han kämpa åt sig vad som preliminärt bör bli ett andrapris. Grattis Anders! Därmed är kullvärdet nu 2/6 i a-kullen.  A-Rocky har också startat på ytterligare två prov med ett förstapris (77.5 p) och en nolla (älgtomt) som resultat. King och Rocky kommer att startas på nytt. Även Assar II kommer att startas inom kort. Spännade! 

Lördag 14 november

Skällbäckens A-Rocky blev den första avkomman från kenneln att meriteras på jaktprov! Efter en mycket bra prestation med en besvärlig älg och dessutom störning av utomstående gick han preliminärt ett starkt andrapris. Grattis säger vi till ägarna Marcus och Mimmi Storm! Rocky startar på fler prov inom kort...

Hanarna i a-kullen har verkligen visat framtassarna senaste tiden! Här är det Håvard som lyckats skjuta en fin 9-taggare för Ask efter fyra timmars ståndarbete med flera omställningar. Detta var Asks första älg och efter det lossnade det ordentligt för honom. Han har radat upp fina arbeten den senaste tiden.

Anders med A-Kings första älg.

Marcus har avslutat efter fint ståndskall av Rocky.

Ask igen med en kalv skjuten på ståndskall.

Lördag 3 oktober

Under jaktupphehållet passar jag på att göra en liten sammanfattning här. Det blev en mycket händelserik septemberjakt i år, trots att både Kelly och Greja började löpa och bara fick vara lösa ett par ggr var. 

Det började med en hel del "stolpe ut". Greja gjorde kanonjobb på ko och kalv i över 6 tim. Tyvärr på fel mark! Samma dag hade även Kelly ett längre ståndskall men på fel älg...

Oflytet fortsatte och här är det Hugo (Sjöstens Patrik) som skäller på fel mark. Kika noga framför benen på älgen så ser ni en skällande Hugo...

Sen började det lossna och här är det Maja som får lugga älg. Raine sköt, dock inte på ståndskall.

Hugo fortsatte att visa storform. Här är det jag som kommit till skott efter en dryg timmes skällning.

Och Hugos framfart bara fortsatte. Raine fick skjuta älgen på upptagsplatsen efter ett mycket fint ståndskall.

Nu laddar vi om och inväntar okoberjakt, hemma i Hedesunda först och främst. Då är både Kelly och Greja tillbaka efter löpet.

Fredag 4 september

Skällbäckens Boj, nu fyra månader gammal.

Lördag 29 augusti

Nu är det pinsamt länge sedan det blev någon uppdatering här på sidan... Jakten närmar sig med stormsteg och ett par av avkommorna i A-kullen har varit på utställning inför deras stundande första jaktsäsong. A-Rocky var först ut och ställdes ut i Sunne. Han fick excellent med mycket fin kritik. Därefter var det Assar II som ställdes ut både lördag och söndag på Rättviksutställningen. Han fick excellent båda dagarna och även ck på söndagen. Bild på Assar till höger. Både A-Rocky och Assar har visat lovande takter i skogen också så det ska bli spännande att följa dom i höst!

Fredag 10 juli

Alla valpar i b-kullen har flyttat och vi önskar de nya ägarna lycka till! Klicka här för att se en presentation av kullen.

Söndag 14 juni

Igår blev valparna sex veckor. Idag har jag fotograferat dom enskilt. De ser jämna ut tycker jag, endast små detaljer som skiljer dom åt.

Måndag 1 juni

Valparna blev 4 veckor gamla i helgen. Igår blev det en lekstund i trädgården när regnandet gett sig. 

Söndag 10 maj

Ett gäng grabbar, närmare bestämt fem stycken, blev resultatet av parningen mellan Greja och Sörombäckens Jussi! Allt gick fint och både valpar och tik mår alldeles utmärkt.

Lördag 25 april

Idag blev det en tur till Ockelbo för att ställa ut Kelly i jaktklass i Ockelbo. Resultatet blev very good!

Onsdag 1 april

Jag och Greja har varit på ultraljud idag och fick konstaterat att hon är dräktig! Valparna väntas vecka 19.

Söndag 8 mars

Igår ställdes Skällbäckens A-King, Ami och Anni ut i Heby. A-King (på bilden) och Anni fick very good med mycket fin kritik och Ami fick good. 

Fredag 6 mars

Nu är Greja hemma igen efter en tid i Sundsvall där hon parats med SEJ(LÖ)CH Sörombäckens Jussi. Bara att hålla tummarna för att det är valpar på gång. Tack till Dan med familj som tagit väl hand om Greja senaste veckan! På bilden ser ni Jussi och Greja på Jussis "hemmaplan".

Fredag 20 februari

 

 

 

 

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Omständigheter har gjort att jag tvingas tänka om i sista stund när det gäller val av täckhund till Greja. Till en början kändes det väldigt tråkigt och som en stor besvikelse men sedan var det bara att ta sig samman och göra det bästa av situationen. Nu tror jag att jag hittat ett väldigt bra alternativ och i slutet på nästa vecka bär det av mot Sundsvall för parning med SEJ(LÖ)CH Sörombäckens Jussi. Jussi har kvaliteter som gör honom till en mycket intressant avelshund. Han har fantastiskt bra härstamning, tidig jakt och bra mentalitet. Det är en hund som, liksom Greja, är stark i moment 5. Lägg därtill ett bra kullvärde (7/8 redan!) och två ck på utställning. 

 

Fredag 9 januari

Nu har Kellys två senaste jaktprov även passerat kollegiet och det blev som väntat två förstapris! De stannade på 74.5 och 76.5 poäng. 

Onsdag 7 januari

Igår blev Skällbäckens A-kull efter Greja och Mottibäckens Dizl 8 månader. Här kommer färska bilder på ett par av hanarna i kullen. 

 
Här till höger ser ni Skällbäckens Assar II.

Skällbäckens A-Rocky

A-Rocky igen.

Måndag 29 december

I lördags startade jag Kelly på jaktprov igen. Det blev upptag på första sökturen med fast ståndskall. Efter stötar och omställningar avslutades provet med Kelly fortfarande skällandes. Ett mycket bra jobb gjorde hon och hade bara husse lyckats med någon inkallning hade det kunnat bli riktigt höga poäng också... Nåja, en klar etta blir det och om de senaste proven bara tar sig igenom kollegiet så är hon alltså färdig jaktchampion!

Tisdag 23 december

Gussjöbäckens Abbe har gått ett tredjepris på jaktprov. Han är därmed den andra avkomman efter Patrik som nu är jaktprovsmeriterad. 

Söndag 21 december

Gick ett jaktprov med Kelly idag och domaren kommer att föreslå ett förstapris! Preliminärt fattas nu en etta för jaktchampionatet...

Fredag 12 december

Grejas tilltänkte kavaljer, Fäbobergets Hoss, har varit på ögonlysning i veckan och blev som väntat godkänd för vidare avel. Nu är det bara att invänta löpet. Det bör dröja ett tag ännu om hon håller sig till tidigare intervaller.

Onsdag 10 december

Greja på kameravästtest för ett par veckor sedan. Det var spännande att se hur hon jobbade med ko och kalv under drygt ett par timmar.

Tisdag 25 november

Startade Kelly på prov i söndags men det gick inte riktigt som jag hoppats. Hon började bra med upptag och skällning på långt avstånd. Tyvärr gick älgen i ån efter omväxlande stånd och gångstånd. Kelly badar inte gärna så hon bröt. Det blir åtminstone ett prisprov. Jag är trots allt nöjd med hennes prestation. Bara att hoppas på en medgörligare älg nästa gång.

Onsdag 19 november

Gussjöbäckens Alice har gått ett prisprov idag! Hon är därmed den första avkomman efter Patrik som är jaktprovsmeriterad. Jag återkommer med poäng efter kollegiet. Grattis Alice och Lasse S!

Tisdag 18 november

Flera utav valparna efter Patrik har fått en riktigt bra start i skogen. Gussjöbäckens Alice har redan en hel drös med älgar på sitt samvete och har också startat på prov. Dessvärre har hon haft otur på proven än så länge tyvärr... Agnes presterar som en fullfjädrad älghund redan och är också på väg ut på prov snart. Ett litet filmklipp där hon skäller älg finns att se här.

Tisdag 28 oktober

Det har varit en intensiv jaktperiod de senaste veckorna. Kan med nöje konstatera att Greja är i kanonform! Här med en kviga i Hedesunda. Skytt: Raine

Kelly har jagat med sin tidigare ägare Marcus i både Tyngsjö och Hagfors. För henne väntar nu jaktprov framöver.

Onsdag 1 oktober

Utställning i Tierp i helgen. Fick se två mycket fina avkommor efter vår Patrik, Gussjöbäckens Aurora och Agust! Agust vann juniorklass hanar, fick ck och blev 4:e bästa hane. Aurora blev fyra bland juniortikarna. Grattis till ägarna Olle (Agust) och Lasse (Aurora)! På bilden till höger ser ni både Aurora och Agust. Själv ställde jag ut Greja som vann championklassen och blev tvåa totalt bland tikarna, endast slagen av Nordjämtens Lina som blev BIR. Grattis också till Linas ägare Jonny, Ålbolandets kennel!

Onsdag 24 september

Ingen jakt för mig föregående helg men Raine gick med Patrik som stod för musik i skogen båda dagarna. Här är lördagens tjur som Raine sköt efter ca 1,5 timmes ståndskall. 

Tisdag 16 september

Patriks storform håller i sig och Raine sköt en kalv för honom på ståndskall i helgen. Greja började löpa under förra veckan. Känns faktiskt helt okej eftersom hon då har den biten avklarad inför oktoberjakten. Maja besvärades av en trasig klo under första dagarna men verkade vara hel igen i helgen. Nu blir det ingen jakt för min del förrän i oktober.

Det har verkligen varit otroligt varmt den här septemberjakten. Det är tur att vi har haft flera hundar att tillgå. Här är det jag och Patrik som tar en "selfie" i solen...

Tisdag 9 september

Nu är det halvtidsvila i septemberjakten. Har jagat lör-mån och kom hem igår kväll. Kalven på bilden sköt Raine för Kelly. Hundarna har skött sig riktigt bra tycker jag, inte minst med tanke på den besvärligt höga temperaturen. Den som presterat allra bäst är Patrik som haft två kanonfina jakter på två upptag. Nu tar vi paus ett par dagar men på torsdag kväll åker jag upp igen och jagar fre-sön. 

Måndag 1 september

Älgjakten är igång! Mitt lag börjar på lördag i vanlig ordning så det är bara att ge sig till tåls några dagar till.

 
Avkommorna efter vår hane Sjöstens Patrik och Mottibäckens Cilla påbörjar sin första höst i skogen. En av dem, Gussjöbäckens Ally, har visat rejäla takter redan innan jakten. Idag blev det en riktig rivstart då husse Peter fick skjuta den här storoxen för henne på morgonen! 

Måndag 18 augusti

Vi planerar valpar till våren 2015. Läs mer under fliken "Valpar på gång".

Tisdag 12 augusti

Rättviksutställningen gick av stapeln i helgen. Två avkommor efter Sjöstens Patrik ställdes ut på lördagen. Gussjöbäckens Astok fick good och Asta fick excellent. På bilden är det Astok som är inne i ringen.

Det var som vanligt massor av trevligt hundfolk där och en hel del fina hundar att titta på. Allra finast var Sörombäckens Ila som blev BIR både lördag och söndag. I övrigt var Grejas kullsyskon, Lassisbackens Gina och Grym, där och fick ck båda dagarna. Mycket glädjande var också att Bellman-avkomman Älgskallets Klara fick sitt tredje ck på söndagen och hon är nu därmed dubbelchampion! På bilden med en nöjd ägare, Tommy Berglund.

Onsdag 6 augusti

I söndags var det flera avkommor efter Patrik som ställdes ut. Gussjöbäckens Agnes och Ally fick båda very good i Vitsand. Ännu bättre gick det för Gussjöbäckens Abbe (bilden) som vann juniorklassen i Junsele med excellent och tilldelades även ck!

Har gjort uppdateringar lite här och där på hemsidan idag. Bl a har a-kullen fått en egen sida. 

Tisdag 29 juli

Framgångarna fortsätter för Älgskallets Klara! I helgen var hon i Ransäter på utställning och det slutade med att hon fick ck och blev BIM. Nu fattas bara ett ck till dubbelchampionatet. Grattis till ägaren Tommy Berglund! 

 
Än så länge är det bara Klara och vår Kelly som är meriterade i kullen (den sista efter Bellman). Men det är ett par till i kullen som jagar bra så vi hoppas att fler kommer till start den här säsongen. 

Måndag 28 juli

Sedan valparna i A-kullen levererats har uppdateringarna uteblivit. Pga semester, sol och bad i värmen har det inte blivit några långa stunder vi datorn. För Greja gäller det nu att hitta formen på några veckor innan jakten är igång. Just nu är det så varmt så det är bara simning som fungerar.

Jag har fått en hel del rapporter och bilder från alla valpköpare. Stort tack för det! Det verkar som att det har gått bra för alla så här långt. De flesta bilderna är på sovande valpar. Antar att de är enklast att fotografera dom då... 

 
Här ser ni A-Rocky som somnat skönt!

Ask har varit och semestrat i fjällen. Det blev en tupplur under ryggsäcken.

Assar II har intagit en mycket bekväm sovställning under en biltur...

A-King vilar ut efter lyckat gäddfiske!

Ami poserar fint.

Anni på promenad med sina nya kompisar.

Torsdag 26 juni

Här kommer färska bilder på A-kullen igen. Dom är nu 7 veckor och två dagar...

 
Bilden höger: A-King

Ask

Assar II

A-Rocky

Anni

Ami

Onsdag 11 juni

Igår blev valparna fem veckor. Jag roade mig med att fota hela högen. 

 
På första bilden till höger här ser ni "Svartman".

"Den ljusa"

"Springis"

A-Rocky

Anni

Ami

Valparna efter Sjöstens Patrik och Mottibäckens Cilla har nu tilldelats kennelnamn. Uppfödaren Magnus har fått kennelnamnet Gussjöbäckens godkänt. Grattis till det Magnus! Igår var jag och hälsade på Agust i den kullen. En mycket trevlig och glad hund. Ska bli spännande att följa honom och de övriga i kullen nu i höst. För att se bild på Agust och även färska bilder på kullsyskonen Ally och Agnes, klicka här.

Söndag 8 juni

Nu är valparna nästan 5 veckor och börjar ta ut svängarna ordentligt. Idag fick de leka fritt i trädgården en stund och det var förstås skoj!

Men efter en stund tog krafterna slut.

Lördag 31 maj

Grejas farmor, Bjønnhjellens Troya, har de senaste åren visat sig vara en helt fantastisk nedärvare. Hennes avkommor håller mycket hög klass både jaktligt och exteriört. Av hennes 36 avkommor är 28 st meriterade på jaktprov i nuläget, dvs 77,8 %! Vill man läsa mer om henne, hennes resultat och se lite bilder kan man klicka här.

Hos oss är det numera full aktivitet i hundgården efter att Greja och valparna har flyttat ut! Astrid drar gärna på sig stövlarna (alltid på fel fot...) och rusar ut och gör dom sällskap.

Söndag 25 maj

Nu är gänget 19 dagar gamla och vi har gjort första avmaskningen idag.

Riktiga små skönheter!

Måndag 19 maj

Grejas småttingar växer och i helgen öppnades ögonen.

Tisdag 13 maj

Idag är Skällbäckens A-kull en vecka gammal.

Måndag 12 maj

Idag fick jag brev från SKK. Skickade in en ansökan om kennelnamn i vintras och nu kom beskedet om att Skällbäckens blivit godkänt att användas! Det passar alldeles utmärkt nu när första kullen precis är född.

Söndag 11 maj

Idag har ytterligare en avkomma efter Patrik varit på utställning. Den här gången var det Ally som ställdes ut i juniorklassen i Hunneberg. Excellent blev resultatet. Grattis till ägarna Peter och Marie Hedlund i Grums!

Torsdag 8 maj

På tisdagkvällen föddes Grejas valpar! Några dagar tidigare än väntat men allt gick alldeles utmärkt. Valparna är jämna, fina och pigga så här långt och Greja mår fint. Fyra hanvalpar och två små tikar blev det. Valparna är bokade och alla som får köpa en valp är informerade om det. 

Fredag 2 maj

Nu börjar vi så smått på att förbereda oss inför valpning. Om ungefär en vecka är det dags. Greja är ordentligt tjock men håller formen hyfsat ändå. Ska bli spännande att se hur många hon bär på...

Torsdag 1 maj

I söndags var det utställning i Högbo. En avkomma efter Patrik var där, Alice. Hon ställes i juniorklass och fick excellent. En mycket trevlig och fin tik som har framtiden för sig. Grattis till ägarna Lasse och Linda!

Jag fick också träffa ett kullsyskon till Greja där, J Lassisbackens Grey. Han fick ck i jaktklass och blev totalt 2:a bästa hane! Fascinerande lik Greja i färg och form var han. 

Själv hjälpte jag Jonny (Ålbolandets kennel) att ställa hans fina tik J Nordjämtens Lina. Hon vann jaktklassen med ck och blev 2:a bästa tik. Grattis Jonny!

Fredag 4 april

Helgen som var tillbringades i Åsele. Ett mycket trevlig arrangemang med föreläsning på fredagen, hundutställning och middag på lördagen. Jag hade med mig Greja upp och ställde ut henne i championklass. Det gick strålande bra, hon fick ck och blev sedan utnämnd till bästa tik! På bilden ser ni henne i kampen om BIR och BIM där slutligen hanen J Elgstøas Grant, drog det längsta strået. Grant som för övrigt har samma far som Greja... Nu blir det ingen mer utställning på ett bra tag. Inväntar istället eventuell valpning för Greja.

Ny länk på hemsidan, Fäbobergets kennel. Gå gärna in och kika!

Söndag 9 mars

Greja fortsätter att fara fram som en stormvind i utställningsringen! Igår vann hon jaktklassen i Mockfjärd och tilldelades ck. Hon blev sedan bästa tik totalt men förlorade mot hanen (Ekeparkens Ebbot) och blev alltså BIM. Det här var Grejas tredje raka ck och det innebär att hon nu även är färdig utställningschampion!

Fredag 7 mars

Greja finns numera med på SÄK:s ungtikslista. Klicka på länken Unghund & ungtikslistor för att ladda ner den aktuella listan.

Lördag 1 mars

Lyckad utställning idag igen! Greja vann jaktklassen och fick ck i Heby. Sedan blev hon 2:a bästa tik. 

Fredag 21 februari

I lördags var jag och Greja till Uddeholm på utställning. Resultatet blev bästa tänkbara! Hon blev BIR i mycket hård konkurrens. Hon vann först jaktklassen (där 24 tikar deltog) och tilldelades ck. Hon blev därefter bästa tik och vann sedan också över bästa hanen, SEDCH Näsfjällets Bann. Detta innebär nu först och främst att hon är färdig jaktchampion men också att hon uppnått kraven för att kvalificera sig till SÄK:s ungtiklista. Otroligt kul naturligtvis och jag är oerhört stolt över Grejas framfart de senaste månaderna!

På utställningen var också bl a  Grejas kullsyster Gina som också fick excellent, kullbrodern Grym som fick excellent + ck, samt Bellmans avkomma Älgskallets Klara som även hon fick excellent. 

Måndag 27 januari

Det blev tredje gången gillt för vår Älgskallets Kelly på jaktprov! I lördags var jag ner till Värmland och gick prov med henne och det bör räcka till ett förstapris. Det började bra med upptag på första sökturen på ensamt hondjur och efter lite gångstånd så blev det sedan fast. Efter dryga 90 minuters fast ståndskall var domaren upp och kallade in Kelly och stötte. Men trots bra förföljande ville inte älgen stanna ordentligt igen. Vi släppte Kelly på nytt och hon drog rakt ut på nytt och tog upp ko och kalv som stod fast i upptaget. Därmed kunde hon inkassera ytterligare lite skalltid bl a som gav några välbehövliga poäng och det blev räddningen den här dagen. Så fantastiskt bra som hon har jagat i höst hade det varit en stor besvikelse om hon inte lyckats visa det ordentligt på ett prov...

Kullsyster Klara har nu också gått ett tredje förstapris samt godkänt älgspårprov. Efter kollegiet är hon därmed SJCH. Grattis Klara och ägare Tommy Berglund, Sunne!

Torsdag 2 januari

Information om Greja har uppdaterats på fliken "Hundarna". Hennes jaktprov har gått igenom kollegiet idag och poängen blev i tur och ordning; 85.5, 82.5 och 78 poäng.

Onsdag 1 januari

Den här bilden är från i söndags efter att Greja precis gjort ett godkänt älgspårprov. Nu saknas bara en sak för att hon ska kunna titulera sig jaktchampion. Hon behöver få lägst good på utställning efter 15 månaders ålder. Just nu har hon tappat all päls men så fort hon ser okej ut igen ska vi prova några utställningar. Greja är utställd en gång tidigare med excellent som resultat. Men då var hon bara 14 månader och 16 dagar... 

Älgskallets Klara har hunnit med att gå ytterligare ett förstapris på jaktprov! Hon går som tåget nu. Grattis på nytt Tommy!

Fredag 20 december

Igår gick Greja sitt tredje förstapris på jaktprov! Började lite trögt med korta sökturer och upptag nära. Trots det blev det fast ståndskall direkt och sedan jobbade hon föredömligt resten av provtiden. Jag är verkligen fantastiskt nöjd ned hennes insatser den senaste veckan och nu återstår bara spårprovet innan hon är jaktchampion.

Idag gick också Bellmans avkomma Älgskallets Klara ett förstapris på jaktprov efter en mycket fin prestation! Stort grattis till ägaren Tommy Berglund i Sunne!

Måndag 16 december

Ny fin etta av Greja igen i lördags! Fast i upptaget och ställde om tre gånger under provtiden. Hoppas nu att hon lyckas med en tredje etta + spårprovet som saknas för jaktchampionatet!

Onsdag 11 december

Idag har Greja gått ett fint förstapris på jaktprov! Hon jobbade på fint under hela provtiden. Ska bli intressant att se vad det blir för poäng. Detta innebär också att hon efter kollegiet kvalificerar sig till SÄK:s ungtikslista.

Tisdag 19 november

Har hunnit jaga en del sedan senaste uppdateringen här. Bilden till höger är från det absolut starkaste minnet. Håvard kom till Älvdalen för att lämna tillbaka Greja och passade på att hänga med mig i skogen en förmiddag. Vi släppte Patrik och det slutade med en kalv i backen på stånd efter ca en timmes skällning på upptagsplatsen.

Vill också sända en tanke till Ronny och Lena på Älgskallets kennel som förlorat Aritza, mor till Kelly och Krösa-Maja, på värsta tänkbara sätt. Helt fruktansvärt att det ska få sluta på det viset för en så fantastisk hund. Läs mer här.

En avkomma efter vår Patrik, Ally, har varit på sin första utställning. Hon ställdes ut i valpklass 4-6 mån på BÄK:s utställning i Eda. Hon vann klassen och tilldelades HP med mycket fin kritik. Bra start!

Onsdag 16 oktober

Älgjakten hemma i Hedesunda är avklarad och det har varit härliga dagar. Började med att jag fick skjuta en kalv på ståndskall för Patrik på måndagen. Lillasyster Linn brukar vara med i skogen under jakten i Hedesunda och hon satt bakom och filmade när jag sköt. Klippet kan du se här. På onsdagen hade Maja ett kortare ståndskall på ko och kalv. Lyckades komma in på 30 m men det var så tätt så jag såg ändå inte ens skymten av älgarna. 

Nya framgångar för Greja i Norge! Idag fick Håvard skjuta den här kalven efter ca 1 timme och 15 min ståndskall. 

Onsdag 8 oktober

Jaktuppehåll några dagar till för min egen del. För Greja är det däremot jakt var och varannan dag då hon befinner sig i Norge. Hon är hos Håvard Kjøntvedt (ägare till Sjöstens Pontus) sen ett par veckor tillbaka. Idag fick Håvard skjuta en liten tjur på ståndskall för Greja. Stort tack till Håvard som ger henne precis vad hon behöver; mycket tid i skogen!

Lördag 21 september

Jakten är i full gång sedan ett par veckor tillbaka. Har jagat ett par helger i Älvdalen som vanligt. Det är långt mellan älgarna och de få som finns verkar stå på tårna som alltid den här tiden på året. Jag lyckades i alla fall skjuta den här fina 16-taggaren för Greja! Det var första älgen hon är med på. Riktigt kul förstås även om det inte var något märkvärdigt hundarbete.

Den som annars imponerat stort hittills av hundarna är Kelly. Den här kalven sköt Raine på ståndskall efter ett riktigt kanonjobb av henne.

Fredag 16 augusti

Jaktsäsongen närmar sig med stormsteg och då gäller det att utställningsbiten är avklarad. Här är Älgskallets Kaliber på språng i Rättvik. Resultatet den här gången blev good men jag tror att det finns mer att hämta för honom framöver. Han jagar också redan riktigt bra så det ska bli spännande att följa honom framöver.

Även vårt nytillskott Älgskallets Kelly har varit på utställning. Även hon fick good på utställningen i Hassela.

Tisdag 30 juli

Sjöstens Pillan var på permobilbjörnstest igår och blev godkänd. Pillan gjorde ett mycket fint arbete på riktig björn i jämtlandsskogarna redan i tidig ålder. Att björnintresset fanns där visste vi alltså redan men det är ju kul att få det på papper. Grattis Pelle!

Måndag 29 juli

Valparna efter Cilla och Patrik äter och växer. Fyra veckor gamla har de blivit och nu är det är fullt ös!

Söndag 30 juni

Igår kväll föddes valparna efter Mottibäckens Cilla och vår Patrik! Det blev en rejäl kull. Nio valpar fördelade på fyra hanar och fem tikar. Valpningen gick bra och både tiken och valparna mår fint. Mer info om parningen kan du läsa här.

Onsdag 26 juni

Mindre än en vecka kvar nu till valparna efter Cilla och Patrik ska födas! Vi får se hur många det blir men som man kan se till höger så är hon garanterat inte tom. Bilden är från förra veckan...

Lördag 25 maj

Idag har Sjöstens Pontus varit på utställning i Hokksund. Resultatet blev excellent, ck och BIR! De jaktliga meriterna har han klarat av för länge sedan men resultatet idag innebar att Pontus nu även uppfyller utställningskravet för titeln Norsk jaktchampion! Stort grattis Håvard! J Härkilas Pompe V var också där och fick very good.

Tisdag 30 april

Idag parade vår Patrik SJCH Mottibäckens Cilla! Läs mer här.

Måndag 29 april

J Härkilas Pompe V har varit på utställning i helgen. Resultatet blev very good.

Fredag 19 april

I veckan har SJCH Mottibäckens Cilla äntligen börjat löpa! I slutet av nästa vecka kommer hon hit för att paras med vår Patrik. Läs mer om parningen här.

Söndag 17 mars

Nu finns nya bilder på Greja och Patrik under fliken Hundarna.

Onsdag 6 mars

Länge sedan det blev någon uppdatering här nu... Har i alla fall varit och röntgat Grejas höfter och armbågar för en tid sedan med bästa möjliga resultat, HD:A och ED:UA(0). Känns skönt att ha det avklarat. Ska åka med Maja också snart men hon måste löpa färdigt först. Har nu uppdaterat lite resultat på Bellmans avkommor efter jaktprovssäsongen. Annars går vi mest och väntar på att SJCH Mottibäckens Cilla ska komma hit och paras med vår Patrik men än har hon inte börjat löpa.

Tisdag 15 januari

Jag startade Greja på jaktprov i söndags men framgången uteblev. Vi gick i ett älgtomt område och domaren kommer att föreslå ett nytt prov. Ett prov som jag tyvärr inte kommer att kunna gå för nu löper hon. Lite synd att hon inte fick möjlighet att visa vilket kapacitet hon har. Bara att bita ihop och komma igen i höst även om jag är besviken just nu. En som lyckades bättre i söndags var Mottibäckens Cilla. Cilla gick ett förstapris på jaktprov och kommer efter kollegiet att kunna titulera sig jaktchampion. Hon kommer att paras med vår Sjöstens Patrik i vår! Läs mer om detta under valpar på gång.

Fredag 11 januari

Igår var Härkilas Pompe V på jaktprov igen. Det blev ståndskall direkt i upptaget och efter stötningar och omställningar avslutade han provet i fast ståndskall och skällde vidare till det blev mörkt. Ett klart förstapris bör det bli. Grattis Arnfinn!

Torsdag 27 december

Husse Tobias har skjutit en fin gris på ståndskall för sin Sjöstens Putte nere i smålandsskogarna. Putte är också en mycket duktig älghund som är anmäld på jaktprov här uppe i ÖSÄK. Just nu ser det tyvärr inte så ljust ut att kunna genomföra provet denna säsong med tanke på snöläget...

Måndag 10 december

Härkilas Pompe V har varit på jaktprov. Svåra förutsättningar med kyla och mycket snö. Fem skall blev det i upptaget innan det drog iväg. Slutligen hittades Pompe i fast stånd och han skällde till halv 8 på kvällen innan det gick att koppla honom. Ett mycket starkt hundjobb men då mycket tid gick bort i början av provet så får vi se vad det räcker till resultatmässigt.

Älgskallets Klara var på utställning i Morokulien i helgen. Det gick alldeles utmärkt. Hon fick ck och blev 3:a i bästa tikklass! Grattis Tommy!

Tisdag 27 november

Härkilas Pompe V är i farten igen! Pompe som började säsongen så otroligt starkt har varit skadad under en längre tid. Nu är han frisk igen och tränar inför kommande jaktprov.

Älg skjuten för Härkilas Asko I i helgen. Det har hänt många gånger förr men den här gången var det matte som fick skjuta sin första älg! Grattis!

Söndag 25 november

Visar här ett trevligt mms på Sjöstens Pepsi med en älg skjuten idag efter 2,5 tim ståndskall. Själv var jag ut en sväng med Greja idag igen och det blev ståndskall den här gången med. Tyvärr både på fel älg och fel mark. Hon är riktigt på gång nu i alla fall så det känns skoj.

Onsdag 21 november

Idag har Högåsmyrens Abbe gått ett preliminärt förstapris på jaktprov. När provet är kollegiesatt kan han därmed titulera sig SJ(LÖ)CH! Grattis Danne!

Söndag 18 november

Greja hade ett fint ståndskall i helgen. Tyvärr på en kviga, endast kalv var lovlig. Nya tag väntar.

Tisdag 13 november

En av Bellmans avkommor, Härkilas Assie II, har gått jaktprov idag. Det blev ett starkt förstapris. Grattis Rolf!

Söndag 11 november

Var bjuden på jakt i Gårdskär igår. Greja tog upp älg direkt i fel vind som blev sken in på grannmarken. Endast sporadiska stopp och jag fick ta mig in och vissla av henne efter nästan tre tim skenande. Nytt släpp med Patrik på eftermiddagen. Skenupptag först och när pejlen visade att han var på väg tillbaka till mig avbröts jakten. Två min senare var det fullt ståndskall på nya älgar, mitt inne i såten. Jag gick upp för att försöka vissla av honom. Det visade sig att han ställt ko och kalv i ett stort myrområde. Inkallning var helt omöjligt så jag försökte stöta istället. Älgarna tänkte dock inte flytta sig trots att jag vrålade och skrek på 10 m avstånd. Klappade händerna och sprang mot älgarna, sköt ett skott i luften men ingen reaktion. Det blev mörkt och efter ytterligare ett par timmar hade vi kommit på idén att ta med en annan hund upp på ståndet. Utrustade med pannlampor och med laikatiken Toleskogens Acira i koppel tog vi oss upp på ståndet igen. Taktiken lyckades! 15 m från älgarna började Acira skalla. Patriks nyfikenhet tog överhand och när han kom för att titta vad som var på gång lyckades vi fånga honom.

Söndag 4 november

Injagningen av Greja börjar på allvar nu och hon har varit lös ett par gånger den här veckan. Lite grann har hon allt skällt. Det började med ståndskall på två travhästar som var ute och tränade på en skogsbilväg... Sedan skällde hon älg, en ensam vuxen. Den tröttnade på uppvaktningen efter en stund och tog sig över ån på vår jaktmark. Känns som att älgarna lärt sig att det är ett enkelt sätt att bli fri från hundar. Nåja, det är bara att nöta vidare och hoppas på bättre lycka. Sök och förföljande fungerar mycket bra. Nu gäller det att hitta rätt älg, dvs en som vill stå och som är skjutbar.

Dabb var utlånad i helgen och gjorde en mycket bra prestation med en skadad 8-taggare som sköts på stånd i "elfte timmen".

Söndag 28 oktober

Igår var det dags för lite älgjakt igen. Jag gästjagade hos Jimmy som fick skjuta en kalv för Patrik i Persberg. Inget märkvärdigt hundarbete den här gången, den kom rakt på oss i stort sett och Jimmy gjorde inget misstag. Tror det var nästan 20 år sedan jag tittade på när någon sköt en älg senast. Spännande var det och jag riktar ett tack till Jimmy för en trevlig dag i skogen!

Söndag 21 oktober

På lördagen var det älgjakt i Älvdalen med mycket lyckat resultat. Patrik (Hugo) tog upp en liten fyrataggare direkt och det blev ståndskall. Raine smög upp och sköt tjuren på upptagsplatsen. Men jaktdagen var inte slut där...

...Ny älgkontakt för Patrik på eftermiddagen och återigen fast i upptaget. Ko och kalv hade ställt sig några meter ut i en tjärn. Efter nära 2 tim ståndskall fick jag skottläge på kalven som hävde sig ut ytterligare en bit i tjärnen efter första skottet. Skott nr två satte definitivt stopp för kalven och den blev flytandes i vattnet. "Som man bäddar får man ligga" brukar det heta. Det vara bara för mig att bita ihop och vada ut för att bärga kalven till land. Ingen härlig upplevelse att stå med det iskalla vattnet upp till bröstkorgen med snöglopp och en plusgrad i luften... Men en fantastisk jaktdag var det som jag aldrig lär glömma.

Tisdag 16 oktober

Nöjd hund och nöjd husse! Bengt Sjösten har precis skjutit en kalv på stånd för sin Brushöjdens Olli.

Sjöstens Pepsi är i storform!

Onsdagen 10 oktober

Nu har vi jagat tre dagar hemma i byn. Älgtillgången är helt okej och Patrik hittar älgar på löpande band. Tyvärr är det näst intill omöjligt att få till något ståndskall med så mycket folk i skogen. Två kortare stånd/gångstånd har det blivit, resten sken. Ena gången kastade sig älgarna i en å och simmade över och den andra gången lyckades jag ta honom när han skällde på fel älg. En utav skenälgarna hade dock oturen att gå rakt på en passkytt (se bild). I helgen är det dags att göra ett nytt försök i Älvdalen.

För Marcus och Älgskallets Kelly blev detta en riktig kanondag. På morgonen blev det fast ståndskall i upptaget och husse lyckades ta sig fram och skjuta...

...Senare på dagen föll den andra älgen för Kelly. Den här gången arbetade hon med en skadad älg.

Sjöstens Putte efter en lyckad jakt!

Fredag 5 oktober

Sjöstens Pontus radar upp fina arbeten som vanligt. Den här gången fick Håvard skjuta en hjort igen. Fast ståndskall i upptaget och efter en timme kom husse till skott på denna 130-kilos 15-taggare!

Onsdag 3 oktober

Härkilas Pompe V ångar på! Arnfinn fick skjuta en pinntjur efter 45 min arbete den här gången. 

Måndag 1 oktober

Jag har fått lite bilder på Krösa-Maja från gårdagens utställning. Det är Åke Lavén, kanske mer känd som "fotogubben", som bjuder på dom. Klicka här för att komma till utställningsbilderna. 

Det har också varit utställning i Skedhult i helgen. Två av Bellmans avkommor var där. Sjöstens Putte fick very good medan Härkilas Poppy II fick good.

Söndag 30 september

Idag hade Östsvenska Älghundklubben utställning i Tierp. Jag for dit med vår Krösa-Maja. Det blev en riktig kanondag! Hon fick först excellent och ck och vann juniorklassen. Sedan gick hon hela vägen och blev slutligen BIR. Ålbolandets Bellman blev själv bästa jämthund i Tierp 2003. Anmärkningsvärt är att när Maja vann idag blev hon den tredje avkomman efter Bellman som upprepar hans bedrift. Även Högåsmyrens Abbe och Stavrums Anja har vunnit denna höstutställning.

 
Sjöstens Pillan ställdes ut i jaktklassen och fick very good.

Lördag 29 september

Finns det något säkrare sätt att väcka jaktintresset hos någon än att få följa med en duktig älghund? Sebjörn, 7 år gammal, har varit med pappa Håvard och Sjöstens Pontus på jakt idag. Det slutade med att Håvard fick skjuta den här pinntjuren för Pontus efter två timmars ståndskall. Vilken lycka!

Torsdag 27 september

Här en bild från Norge. Härkilas Pompe V med sin premiärälg. Detta ser ut att bli en hund utöver det vanliga då han hade långa ståndtider redan innan första skjutna älgen. Den här kalven sköts efter 1,5 timmes stånd. Pompe var inte nöjd utan simmade över ett vattendrag med kon och skällde ståndskall i 5 timmar innan han gick att koppla. Grattis Arnfinn!

Tisdag 18 september

Jag har varit upp till Älvdalen ett par svängar och jagat lite älg. Både Dabb och Patrik har haft fina ståndskall. Dabb har börjat riktigt bra i år och två av lagets tre fällda älgar är hans förtjänst. Älgen på bilden sköt Erik Dahl på ståndskall (en dag då jag var tvungen att vara på jobbet) efter 5,5 tim arbete. Greja imponerar med bra sök och förföljande men det där riktiga ståndskallet har uteblivit ännu. Det är bara en tidsfråga innan det kommer att lossna för henne. Maja har också varit lös ett par gånger men utan älgkontakt. Älgstammen kunde varit betydligt starkare...

Det finns fler som varit på jakt i september. Sjöstens Pepsi gjorde en mycket fin jakt på ko med dubbelkalv där båda kalvarna fick bita i gräset.

Och Härkilas Leia I har jagat ut en björn på en passkytt!

Fredag 7 september

Härkilas Pompe V har varit ute och tränat inför jakten. Han ser ut att ha jaktlust utöver det vanliga. Igår blev det ett riktigt bra arbete med ståndskall hela dagen. På bilden har han skällt fyra timmar och det skulle bli mer en det dubbla innan han gick att kalla in och koppla... Själv är jag nu uppe i Älvdalen där mitt lag har älgjaktspremiär imorgon!

Fredag 31 augusti

En mycket sliten Patrik konstaterar att chansen för oss att nå älghunds-sm gick om intet idag. Allt började bra och han nötte på riktigt bra i söket. Precis innan söktiden tog slut kom upptaget på ko och kalv. Men ganska snart hade en vrålande stövarägare, som plötsligt hamnat i händelsernas cenrum, lyckats stöta älgar och hund all världens väg. Väl tillbaka var Patriks krafter slut och därmed också chansen till en framskjuten placering i sm-kvalet. 36 p och en sjundeplats blev det slutligen. Ventis Olga vann och kommer att representera ÖSÄK på sm. Hon ser oerhört stark ut och det är bara att lyfta på hatten för ytterligare en stark prestation. Grattis också till Jonas Marcus som blev trea med Ålbolandets Haiwa och blir en av de hundar som representerar ÖSÄK i klubbkampen i Finland.

Tisdag 28 augusti

Sjöstens Pepsi hade ståndskall på två lodjur i helgen, hona med unge. Det blev ett par riktiga närstrider innan husse kunde komma fram och koppla. Pepsi klarade sig dock undan med relativt ytliga rivsår.

Lördag 25 augusti

Raine har varit ut på andjakt idag och Dabb fick rycka ut som apportör...

Söndag 19 augusti

Två Härkilas-tikar efter Bellman ställdes ut i Vårgårda igår. Båda fick excellent. Härkilas Poppy I blev trea bland tikarna i unghundsklass medan Härkilas Assie II blev tvåa i jaktklassen och tilldelades dessutom ck!

Fredag 17 augusti

SM-kvalet och jaktsäsongen närmar sig och Sjöstens Patrik vässar formen med lite grävlingsjakt.

Söndag 12 augusti

Helgen har för min del traditionsenligt tillbringats vid älghundsutställningen i Rättvik. Extra spännande var det denna gång då flera av Grejas kullsyskon var i farten, alla med riktigt bra resultat. Först ut var Lassisbackens Grym som fick excellent och blev tvåa i juniorklassen på lördagen...

...Lassisbackens Gina fick också excellent, vann juniorklassen för tikar och tilldelades dessutom ck...

...Högåsmyrens Ajla, mor till denna G-kull, vann championklassen med ck på lördagen och placerades sedan som 2:a bästa tik totalt...

...Och idag ställdes Lassisbackens Grim ut. Även han fick excellent och vann sin klass!

Måndag 6 augusti

Igår var jag på utställning i Karlskoga och Greja fick göra utställningsdebut. Det gick alldeles utmärkt. Hon fick excellent med mycket fin kritik och vann sedan också juniorklassen. Tack till Adam som hjälpte till att visa upp henne så fint!

Greja poserar.

Älgskallets Klara var där och ställdes också ut i juniorklassen. Även hon fick excellent och blev fyra i konkurrensen.

Söndag 29 juli

Älgskallets Kelly ligger och väntar på sin första höst i älgskogen...

... medan Härkilas Leia III samlar krafter inför sin andra jakthöst.

Onsdag 25 juli

Det har varit dåligt med uppdateringar under juli månad, delvis beroende på att åskan pajade modemet här hemma. Nu är det fart på prylarna igen och det finns en ny bild på Maja under fliken hundarna

Söndag 1 juli

Vi är tillbaka efter en dryg veckas semester i Hällefors där vi bl a försökte jobba på att göra Greja rådjursren. Det gick sådär...

...Jag passade förstås på att titta på lite jämthundar när vi var där. På bilden har vi lilla Sörombäckens Ila som är nyinflyttad i hos Staffan i Hällefors. Riktigt fin valp. Dessutom tiggde vi plats åt Greja och Patrik på hundpensionatet vid Nickås Kennel där vi också träffade ett par jämtar från Mottibäckens kennel (+ en gråtuss...)...

...Dessutom var jag en sväng till Väse och kollade in dessa valpar på Dundermyrens kennel. En av valparna (den som blickar uppåt på bilden) flyttar till den här platsen om en vecka.

Bellman är borta men här är ett bevis för att hans gener lever vidare. På bilden vilar en av hans avkommor, Jaktvollens Zafira, ut efter att ha fött 11 små valpar. Far till valparna är Raikukorven Napoleon. 

Söndag 10 juni

Härkilas Poppy I har varit och testats i vildsvinshägn. Två bra arbeten hann hon med att prestera under dagen och det är tydligt att hon gillar detta skarpt!

Söndag 3 juni

J Härkilas Leia I fick idag sitt tredje ck då hon placerade sig som tvåa i jaktklassen i Alfta. Grattis Fredrik!

Lördag 2 juni

I höstas blev jag inbjuden till älgjakt i Finntorps jaktlag i Älvkarleby. Där jagar vår Patriks kullsyster, Sjöstens Pillan, till vardags. Film från den dagen kan man se här. Nu har Finntorparna sorgligt nog haft besök igen, av något annat. Läs mer här.

Fredag 25 maj

Ingen uppdatering på länge nu. (Mest beroende på att vi fått tillökning här i familjen Larsson!) Idag var det i alla fall veterinärbesiktning på valparna i Ålbolandets M-kull. När en veterinär fanns i närheten passade jag på att vaccinera både Greja och Patrik. Patrik fick även rabiesvaccin. Eventuellt blir det ett försök på FINJCH för hans del. Ängesgårdens Bimbo och Kougstabackens Grizzly med ägare var också där så det blev en del älghundsprat innan det var över.

Måndag 30 april

Det ska börjas i tid! Helmer och Greja är två ynglingar som har påbörjat träningen inför hösten...

Söndag 29 april

Härkilas Leia I var på språng på utställningen i Högbo idag. Hon hade chansen att få sitt tredje raka ck. Leia fick Excellent även den här gången men hamnade precis bakom de fyra tikar som tilldelades ck. Fredrik och Leia får hoppas på bättre lycka nästa gång. BIR blev idag Fäbobergets Ally.

Lördag 21 april

En lång och härlig hockeysäsong för oss Brynäs-fans är nu över. I samband med det har Greja rakat av sig "slutspelspälsen"!

Måndag 9 april

Nu finns en ny bild på Krösa-Maja under fliken Hundarna.

Greja har fräschat upp sig lite i påskhelgen...

Måndag 2 april

Det har varit dåligt med uppdateringar på hemsidan ett tag nu, mest beroende på att vi varit i Grövelsjön på en veckas fjällsemester. På väg hem igen stannade vi till hos Raine i Älvdalen och tog några bilder på Krösa-Maja som nu är 6 månader.

Måndag 19 mars

Härkilas Poppy I, efter Bellman och Härkilas Öa I, har varit på SKK-utställning i Malmö i helgen. Det gick alldeles utmärkt! Hon fick Excellent med ck och blev senare även BIM. Grattis David!

Fredag 16 mars

I veckan fick jag en inbjudan till ÖSÄK:s SM-kval i höst. Den 31 augusti är uttagningen och vår Sjöstens Patrik är en av hundarna som kvalificerat sig dit. Det blir skoj att få vara med om och en liten extra morot inför försäsongsträningen. Vill man se hela listan på vilka hundar som är kvalificerade i ÖSÄK så klickar man här.

Lördag 10 mars

Det går som på räls för Fredrik och Härkilas Leia I! Idag blev det ck för andra helgen i rad då hon ställdes ut i jaktklassen på DÄK:s utställning i Gagnef.

Lördag 3 mars

Idag hade ÖSÄK utställning i Sala. Älgståndets King blev BIR och Sörombäckens Greta blev BIM. Bellman-avkomman Härkilas Leia I (på bilden) fick sitt första ck i jaktklassen.

Onsdag 22 februari

Jag har varit ut och fotograferat vår Greja. Hon är nu 9 mån gammal och har precis uppnått idealhöjden, 56 cm. Lite kort verkar hon tyvärr bli men i övrigt är hon riktigt fin tycker jag.

Även Raine har varit ute och fotograferat. Det här är lilla
(Krösa-)Maja som nu är 4,5 mån och på bilden kan man tydligt se hur hon ser ut... 

Tisdag 14 februari

Så här efter jaktprovssäsongens slut kan konstateras att pristagarprocenten höjts ytterligare på Bellmans avkommor. I nuläget har han åtta kullar efter sig som uppnått ålder för att få starta på prov. På dessa åtta kullar har han drygt 34 % pristagare, trots att tre av kullarna är födda så sent som våren/sommaren 2010 (första fem kullarna f n 39 %). Att han dessutom lämnat otroligt bra exteriör ( Stavrums Anja, Högåsmyrens Abbe och Ajla, Härkilas Asko II har t ex alla blivit BIR på SÄK-utställningar) och väldigt friska hundar (peppar, peppar...) så här långt, får ju också nämnas som ett stort plus! Bellman är även ögonlyst och godkänd för tredje gången.

Måndag 13 februari

Härkilas Pompe V har varit på utställning i helgen. Han fick bedömningen Good. Lite mjuk i ryggen för tillfället men i övrigt fick han mycket fin kritik.

Tisdag 7 februari

Nu finns bilder på kullsyskonen Härkilas Poppy I och Pompe V under fliken Bellmans avkommor (u. Härkilas Öa I).

Söndag 5 februari

I helgen har jag och Sjöstens Patrik varit till Uddeholm på utställning. Patrik fick mycket bra kritik och tilldelades Very good. Det var imponerande bra kvalitet på jämthundarna i de båda jaktklasserna, kanske allra bäst bland tikarna. BIR och även BIS blev slutligen Mottibäckens Centa. Grattis Staffan!

Tisdag 31 januari

Härkilas Leia I gick jaktprov igår igen. Hon träffade på löpvilliga älgar till att börja med men mot slutet av provet fick hon fast en älg till sist och hann skälla till sig ett pris innan provtidens slut. Imorgon kväll vet vi det slutgiltiga resultatet...

Söndag 29 januari

Idag gick Brushöjdens Onni sitt tredje förstapris. Liksom tidigare blev det en solklar etta där Onni skällde på ko och kalv provtiden ut och mer därtill. Hon är en fantastiskt duktig tik där det bara är inkallningen som fattas för de riktigt höga poängen. Stort grattis till Peter H som gjort ett mycket bra jobb med Onni!

Lördag 28 januari

Info om Sjöstens Patrik under fliken "Hundarna" är uppdaterad. Det har också tillkommit en del nya jaktprovsresultat på sidorna med Bellmans avkommor. 

Onsdag 25 januari

Bellman-avkommorna Härkilas Leia I och Hälsingeskogens Bellman har varit på jaktprov. Lite krångel och störningar för båda hundarna men skalltider som gör att det bör räcka till pris. Vi får se vad poängen blir. Båda hundarna kommer även att starta igen inom de närmaste dagarna.

Tisdag 24 januari

Högåsmyrens Abbe gör sällan en dålig dag i skogen men på jaktproven har det varit lite stolpe ut av olika anledningar. Idag fick han äntligen visa vad han går för och det kommer att bli ett starkt förstapris! Trots oflyt tidigare ska nämnas att Abbe idag gick sitt femte prisprov på fem starter. Grattis Danne!

Söndag 22 januari

J Sjöstens Pontus har varit på utställning i Drammen idag. Resultatet blev Very good. Om jag har förstått kraven för det norska jaktchampionatet rätt så krävs ytterligare en utställning med minst Very good för att han ska kunna titulera sig norsk jaktchampion. De rent jaktliga kraven har Pontus redan uppnått så nu är det bara att hålla tummarna för att han blir klar efter nästkommande utställning.

Torsdag 19 januari

Nu trillar det in en hel del resultat från jaktprovskollegier i landets alla lokalklubbar. Här presenterar jag resultat från några prisprov som Bellmans avkommor presterat under säsongen. Fler kommer senare.

Härkilas Assie IV           59,5 och 69 p
                    
Brushöjdens Onni         80 p
Brushöjdens Objörna    75, 72 och 92 p

Jaktvollens Zafira          90 p

Sjöstens Patrik             80 och 85 p
Sjöstens Pillan              57 p
Sjöstens Pontus            76 p

Högåsmyrens Abbe        67,5 p

Onsdag 18 januari

Brushöjdens Onni gick jaktprov i måndags igen. Precis som förra gången skällde hon älg hela provtiden (+ någon timme till) och kommer att tilldelas ytterligare ett förstapris. Grattis Peter H!

Söndag 15 januari

Idag startade jag Sjöstens Patrik (Hugo) på jaktprov igen. Jag var riktigt nervös innan ska sägas, vilket ledde till att jag drog till skogs med två vänsterhandskar i olika färger i morse... Väl där gick det riktigt bra och Patrik skällde till sig ett starkt förstapris. Det här var Patriks tredje raka jaktprovsetta.

Fredag 13 januari

Idag hade vår lilla Greja sitt första ståndskall på älg. Hon gjorde det riktigt bra och nu steg förväntningarna på henne ordentligt inför nästa säsong. Greja blir 8 månader om en vecka.

I veckan har också Grejas "morbror", Högåsmyrens Abbe (efter Bellman och Sörombäckens Birka), gått jaktprov. Abbe (på bilden) gjorde ett mycket bra arbete på en lite besvärlig tjur. Det bör räcka till ett förstapris. Grattis Danne H!

Lördag 7 januari

Igår var det Sjöstens Pillans tur att gå jaktprov. Det började med gångstånd och sken och slutade med nytt upptag och ståndskall ända in i mörkret. Tyvärr blev den största delen av ståndskallet efter provtidens slut men det ska bli intressant att se hur långt poängen räcker.

Tisdag 3 januari

Vår egen Sjöstens Patrik (Hugo) vilar ut hemma på köksgolvet. Jag gick jaktprov med honom idag och det blev ett ganska klart förstapris. Nu fattas en etta till championatet så vi får se om han fixar det innan säsongen är över. Mot slutet av provtiden hörde vi även en annan hund som skällde älg längre bort. Det visade sig vara Ålbolandets Imra som även hon skällde till sig ett föreslaget förstapris efter hårt arbete på en annan älg. Grattis till Imras ägare Jonny!

Onsdagen 21 december

Brushöjdens O Björna gick sitt tredje raka förstapris på jaktprov idag! Stånd i upptaget på långt håll, över 200 min skalltid och lyckade inkallningar. Borde bli bra poäng. Nu återstår röntgen och en utställning i jaktklass innan championatet är i hamn. Stort grattis till ägaren och uppfödaren Bengt Nilsson. Fantastiskt bra jobbat!

Håvard sköt två hjortar på stånd för Sjöstens Pontus häromdagen! Här är bildbeviset. Vad jag har förstått är detta en inte helt ovanlig jaktform i Norge. Älgjaktssäsongen tog slut för snart två månader sedan och då får man hitta andra sätt att förlänga säsongen på. Häftigt! Pontus har haft flera fina ståndskall på hjort tidigare men detta var första gången det ledde till skott.

Tisdag 20 december

Högåsmyrens Acce har gått jaktprov. Han skällde hela provtiden och domaren har föreslagit ett förstapris. När provet gått igenom kollegiet kan Acce titulera sig SJCH. Grattis säger vi till ägaren Inge Johansson!

Måndag 19 december

Brushöjdens Onni har gått jaktprov idag. Hon skällde hela provtiden och mer därtill! Inga inkallningar men det bör bli ett förstapris med bra poäng i alla fall. Stort grattis Peter!

Fredag 16 december

Jaktvollens Zafira (e. Bellman u. Tulta) gick idag ett mycket starkt förstapris på jaktprov. Stort grattis till ägaren och uppfödaren Snorre Ward Kvam!

Tisdag 13 december

Två Bellman-avkommor på samma köksgolv... Älgskallets Kelly ägnar en stor del av sin vakna tid åt att terrorisera sin halvbror Härkilas Asko I!

Måndag 12 december

Sjöstens Pontus har gått jaktprov i Norge i helgen. Det blev ett annorlunda prov i 35 cm nysnö. Pontus gick ur pejlhåll direkt efter släpp och när man väl fick kontakt igen på pejlen så såg de att han var på en gård nere i byn. När de kommer fram till Pontus visar det sig att han har ståndskall på en ensam kalv mitt på gården! Där stod han i 90 min men efter lyckad inkallning och stötning blev det inget mer. Vi får se hur långt det räcker. Pontus har sedan tidigare tre förstapris på jaktprov.

Söndag 11 december

Sjöstens Pepsi har varit på jakt i helgen. Snart blir det jaktprovsstart för hennes del.

Onsdag 7 december

Brushöjdens O Björna har på nytt gått en preliminär etta på jaktprov idag! Grattis Bengt!

Tisdag 6 december

Efter 3 veckor utan älgjakt fick jag och Sjöstens Patrik chansen att åka och jaga kalv med ett lag i Älvkarleby. Riktigt jaktsugen var jag förstås men Patrik var ännu mer taggad och drog direkt iväg tre km in på grannmarken och blev skällandes där på just ko och kalv. Inkallningen fungerade inte alls och det blev till att stöta loss Patrik från älgarna. När jag väl kopplat honom, sent på eftermiddagen, hade resten av laget åkt hem. Så av oss hade de alltså inte någon större nytta den här dagen... Tack i alla fall Pelle (Sjöstens Pillans ägare) för att jag fick följa med! Jag filmade en hel del och vill man se filmklipp från Patriks jakt kan man klicka här.

Torsdag 1 december

J Härkilas Assie IV har gått ett prisprov i skogen idag. Återkommer med poäng senare.

Måndag 28 november

Älgskallets Krösa-Maja är på plats hos Raine i Älvdalen! Hon ser ut att ha funnit sig till ro...

Fredag 25 november

Bellmans avkomma Brushöjdens O Björna har gått ett preliminärt förstapris på jaktprov idag! Stort grattis till ägare Bengt N!

Tisdag 22 november

Vår lilla Greja blev 6 månader i söndags. Här är en nytagen bild på henne. Jag har också lagt in en färskare bild på Hälsingeskogens Bernard under fliken Bellmans avkommor.

Söndag 20 november

Ingen älgjakt i helgen. Det blev istället 70 mil i bil då jag åkte till Ronny Karlsson, Älgskallets kennel, för att välja ut nästa nytillskott. Det var trevligt  att äntligen få se dessa 6 valpar efter Bellman och Aritza. Mycket fina var de och som vanligt var inte valet helt enkelt. Men nu är det klart. Jag valde valpen på bilden, Älgskallets Krösa-Maja, och inom kort flyttar hon hem hos farsgubben Raine i Älvdalen!

Så här ser hon ut Krösa-Maja, eller Maja som hon kommer att kallas till vardags.

Här försöker jag få henne att posera lite vackert men kameran hängde inte med riktigt så huvudet blev lite diffust. Annars var hon väldigt lugn. Kanske lite för lugn..? Det visar sig. Trygg och stabil var hon i alla fall så det kommer nog att bli bra.

Lördag 12 november

Idag fick jag uppleva något nytt! Jag var bjuden på löshundsjakt i Gårdskär. Med mig hade jag Jonnys tik Ålbolandets Imra och vår egen Sjöstens Patrik. Imra släpptes i första såten och hon tog upp. Tyvärr var det lite nära passkedjan så det ville det inte stå något vidare. Fick tillbaka henne efter ett par timmar och släppte Patrik i ett nytt område. Hetsigt upptag 600 m bort som övergick i gångstånd. Efter en stund passerar han mig i tät skog på knappt 40 m med ett vildsvin! Vi bestämde oss för att skjuta om någon skulle få chansen. Efter en timmes stånd och gångstånd hade grisen passerat två skyttar som båda avstog från att skjuta då hunden endast var en meter bredvid grisen. Det gick vidare in på grannmarken där jag efter nästan 3 tim arbete lyckades koppla en trött men glad hund! Det är var Patriks första griskontakt och första gången jag själv sett ett vildsvin. Man är kluven till detta jaktvilt. En enormt spännande jakt men också farlig för hunden. Sjöstens Pepsi, Stavrums Ammi och Ålbolandets Iza är exempel på några hundar jag känner till som drabbats av allvarliga skador av vildsvin senaste tiden.

Patriks syster Sjöstens Pillan är för övrigt i kanonform. Den här föll på stånd idag!

Tisdag 8 november

Lillasyster Caroline var och hälsade på Aritza och valparna på Älgskallets kennel i helgen och tog lite bilder. Valparna blev 5 veckor igår och det är snart dags för leverans. Själv var jag och jagade älg på två olika marker i helgen. Mycket trevligt var det och jag får tacka bröderna Jimmy och Staffan för att jag fick följa med. Lite skällning med Sjöstens Patrik blev det också båda dagarna men av olika anledningar klarade sig älgarna. 

Tisdag 1 november

Ny bild på Härkilas Asko I under fliken Bellmans avkommor.

Måndag 31 oktober

Jaktvollens Zafira är på gång nu. Hon har gjort några arbeten som lovar gott hittills. Älgen på bilden var Zafiras första och sköts av en passkytt efter förflyttning över 10 km med omväxlande gångstånd och sken.

Det går trögt med jakten just nu. Dabb fungerar inte alls som jag skulle önska. Patrik gör vad han kan och lite till men älgtillgången är riktigt dålig och det gäller att ha flyt när det väl blir ett upptag. Vi låter marken i Älvdalen vila någon vecka nu så får vi se om vi gör något nytt försök senare. Frågan är om vi överhuvudtaget ska skjuta någon mer älg där i år.

Tisdag 25 oktober

Brushöjdens Onni far fram som en stormvind i skogen just nu. Flera älgar skjutna efter fina arbeten och jaktlust vekar det inte finnas någon brist på. Här vilar hon ut bredvid en fin tjur som husse Peter fick skjuta efter två timmars ståndskall!

Onnis kullsyster Objörna vill inte vara sämre. Även henne är det skjutet på fina ståndskall för. Här ses hon med en tjur skjuten efter en timmes stånd och gångstånd.

Söndag 23 oktober

Sjöstens Pernilla har startat på jaktprov i Norge idag. Mer än 1,5 timme skalltid blev det på en tjur men tyvärr ingen omställning. Ska bli intressant att se hur långt det räcker. Jag återkommer med resultat när det är klart.

Måndag 17 oktober

Veckan som gått har det trillat in en del MMS efter lyckade jaktdagar med några av Bellmans avkommor. Jag delar med mig av dom här nedan. På bilden till höger raggar SJCH Härkilas Asko I en 8-taggare, skjuten på stånd av Marcus. Marcus och Asko har haft en riktigt bra jaktvecka med flera älgar skjutna på stånd och gångstånd...

...och här en till på stånd för Asko.

Sjöstens Pontus vilar ut bredvid en pinntjur som Håvard sköt efter 5 timmars stånd och gångstånd på torsdagen!

Sjöstens Pillan gjorde ett bra jobb på den här kalven.

Och så Stavrums Ammi efter det mindre lyckade grismötet...

Onsdag 12 oktober

Den här mms-bilden fick jag på Hasse G på måndag förmiddag efter att han skjutit för sin Stavrums Anja. Jag vet att bilden är så suddig att man får huvudvärk bara av att titta på den. Det var dock inget mot för vad Jocke R, ägare till Anjas kullsyster Ammi, fick på tisdagen. Hon skällde vildsvin vilket slutade med att hon hamnade på Djursjukhuset i Uppsala. En massa stygn och ett rejält köttsår i baklåret gör att säsongen är över för Ammi. Håller tummarna stenhårt för att hon blir fullt återställd.

Själv har jag varit hundförare hemma i Hedesunda. Några riktigt bra ståndskall har det inte blivit men både Dabb och Patrik har gjort bra ifrån sig ändå. De har tagit upp älg och skällt så gott de kunnat när passkyttarna sitter så tätt som de gör. Bild från årets jakt finns under "Mina bilder" i galleriet. Till helgen kör vi i Älvdalen igen!

Måndag 3 oktober

Idag har Bellman återigen blivit pappa! På bilden ligger Älgskallets Aritza med sina 6 nyfödda valpar fördelat på 2 hanar och 4 tikar. En utav tikarna kommer vi att ta själva och den kommer att bo hos Raine. Vill man läsa mer om kombinationen och se stamtavla för valparna är det bara att klicka på fliken "Valpar på gång".

Söndag 2 oktober

Såhär mellan jakterna har jag försökt att lägga lite extra mycket tid på Greja. Har blivit några skogsturer i veckan. Hon är 4,5 mån nu och är inne i en period då hon egentligen drar iväg lite för långt för vad hon själv behärskar. Det finns massor av vilja, energi och (över?)mod. Jag vill ju hon ska kunna leta sig tillbaka också. Idag drog hon iväg på långtur i 30 min. Hon letade sig nästan hela vägen tillbaka till mig men mindre än 100 m från mig tappade hon spåret och jag blev tvungen att hjälpa henne lite på traven.

Söndag 25 september

Det var älgjaktspremiär I Norge idag. Jag hade kunnat sätta en slant på att Håvard skulle skjuta på stånd för sin Sjöstens Pontus idag men det hade ändå knappt gett pengarna tillbaka... Grattis Håvard!

Fredag 16 september

Tillbaka i Älvdalen idag och Dabben tog upp älg direkt som skenade på en passkytt och älgen sköts. Medan vi hjälptes åt att ta ur älgen drog Dabb iväg och tog upp en ny. Kort ståndskall följdes av sken som passerade området där farsan och Hugo (Sjöstens Patrik) gick. Han hakade på och plötsligt stod vi där utan hundar. Senare lyckades vi lokalisera dom och de hade då fått fast älgen. Väl uppe på ståndskallet fick jag se att det var ett vuxet hondjur som hundarna hade ställt. Efter att jag konstaterat att det inte var någon kalv med fick skottet gå och årets första älg för min del var ett faktum. Dabb tyckte att älgen var hans och då var det bara för Hugo att backa. På bilden kan man se hur Dabb har parkerat bredvid kon.

Torsdag 15 september

Idag sköt Fredrik första älgen på stånd för sin Härkilas Leia I. Stort grattis!

Måndag 12 september

Har just kommit hem från några dagars jakt i Älvdalen. Har framför allt gått med Dabb och inlånade Stavrums Ammi men framgången har uteblivit. Det är glest mellan älgarna. Endast tre upptag och sken samtliga gånger. Hugo (Sjöstens Patrik) har dock visat storform direkt och hade fina ståndskall både lördag och söndag men farsan lyckades stöta bort båda chanserna. Stortjuren på bilden fick dock farsan sätta punkt för idag. Hugo tog upp tjuren och en kviga som delade sig. Hugo drog efter kvigan (som var fredad) men var tillbaka lagom till fotograferingen.

Måndag 12 september

Här lagt in en ny länk på hemsidan, Dundermyrens kennel. Gå in och titta!

Fredag 9 september

Högåsmyrens Abbe är på jakt i på älgglesa marker i Jämtland. Efter mycket gående i tomme och flera dagars regnande blev det till sist upptag. När Abbe hittar älg blir det som regel stånd och som vanligt slutade det med älgfall. Grattis Danne!

Fredag 9 september

Det rullar in rapporter från Bellmanavkommor som är på septemberjakt. Idag blev det kviga + 9-taggare "i backen" efter 90 min arbete av Sjöstens Pillan!

Söndag 4 september

Nu finns en ny bild på Härkilas Leo under fliken Bellmans avkommor (klicka på Härkilas Äjla, kull nr 2).

Skitjakt säger jag till er alla som ska ut på premiär imorgon! Själv får jag vänta till på lördag...

Söndag 28 augusti

Dubbelchampion på språng! Bilden är från utställningen i Vårgårda förra helgen då Härkilas Asko II (efter Bellman och Härkilas Äjla) ställdes ut i championklassen. Han fick ck med utmärkt kritik. Även en annan Bellmanavkomma var där, Härkilas Poppy I. Hon är bara 4,5 månad och startade i valpklass. Även hon fick väldigt fin kritik och tilldelades hp.

Lördag 27 augusti

Jag bjuder på en färsk bild på Lassisbackens Greja. Hon blev igår 14 veckor gammal och har börjat få en lite mörkare färg i pälsen. Hon växer och utvecklas som hon ska tycker jag. Ett riktigt yrväder är hon med outtömlig energi.

Måndag 22 augusti

Jag och farsan var ut och såg över ett par älgpass igår kväll. Dabb var med och sprang lös. Efter en stund blev det upptag, fast direkt. Han fick skälla en stund men efter en knapp timme blev vi nyfikna och smög upp med kameran. Ståndet hade enligt pejlen endast rört sig några meter och när vi närmade oss började vi ana hur det låg till. Dabb hade ställt en grävling. Under en gran satt den och fräste när vi kom fram.

Måndag 15 augusti

Helgen har tillbringats i Rättvik med avelsträff fredag och utställning lördag och söndag. En trevlig helg med mycket hundprat blev det. Inga Bellman-avkommor där denna gång. Däremot ett barnbarn, Lassisbackens Frasse, som fick very good.

Fredag 5 augusti

Den här veckan har Greja skällt ståndskall på bl a en gräsklippare, en skottkärra och en klotgrill. Här är det vår gäst Aritza som får sig en rejäl utskällning. Det går dessutom att vara extra kaxig när det är ett nät emellan...

Tisdag 2 augusti

Vi har tikbesök för tillället. Bellman har parat Älgskallets Aritza. För att läsa mer om parningen, se stamtavla för de kommande valparna samt se bild på Aritza, gå in på fliken "Valpar på gång".

Lördag 30 juli

Igår blev Greja precis 10 veckor. Hon har rest båda öronen nu och även om just dessa ser oproportionerligt stora ut tycker jag att hon ser ut att få ett fint jämthundshuvud. I övrigt verkar hon pigg, stark och tuff så jag känner mig väldigt nöjd såhär långt.

Lördag 23 juli

Två av Bellmans unga avkommor har varit på utställning i Åsarna idag. Jaktvollens Zack fick Very good medan Härkilas Leia I fick Excellent och vann juniorklassen.

Torsdag 14 juli

Birger Ericsson är ett namn som nämns med respekt i älghundskretsar. Den välkände älghundsprofilen "HunnBirger" har under många år drivit kenneln med namnet Nickås. Numera är det sonsonen Mathias som satsar på att driva kenneln vidare. Mathias håller också  igång en hemsida för Nickås kennel . Jag vågar påstå att det är en av de bättre hemsidorna i landet för den älghundsintresserade. Massor av  bilder, både nya och gamla, samt täta uppdateringar. Väl värd ett besök för den som inte varit där. Jag har fått äran att delta i en intervju på sidan. Vill man läsa den kan man klicka här .

Imorgon åker vi och hämtar nya valpen! Jag återkommer strax med bilder och en presentation...

Tisdag 12 juli

Helmer är sedan en tid tillbaka oerhört fascinerad av hundarna. En stor del av hans vakna tid spenderar han i hundhuset eller strax utanför hundgården. I timmar kan han kika på dom, prata med dom och förse dom med gräs och pinnar genom nätet. Hundarna är förstås också glada att ha sällskap därute. Idag upptäckte jag att Helmer hade öppnat haspen till Dabbs dörr! Turligt nog var Dabb kvar i hundgården den här gången men numera sitter det ett hänglås där istället för säkerhets skull.

Måndag 11 juli

Hur väljer man valp? Föräldradjuren är förstås oerhört viktiga. Men sen då, vilken i kullen ska man ta? Ja kanske är det så att det är ett rent lotteri men man försöker ändå hitta någon slags magkänsla för vilken man tror mest på. Den här gången hade jag förmånen att välja först i en kull med fyra tikar. Exteriört var dessa tikar väldigt lika (av vad man kan bedöma på endast 6 veckor gamla valpar...) och endast smärre skillnader i mentalitet. Med fyra valpar springandes kors och tvärs på gräsmattan blev man ståendes i mitten och bara kliade sig i huvudet, totalt förvirrad. Till höger ser man valpen jag slutligen valde och bilden visar också hur ovillig en valp är att ställa upp sig för fotografering. Återstår att se om valet blev det rätta. Det är i vilket fall en fin och stabil valp vi hämtar på fredag.

Måndag 4 juli

Jag har ju skrivit här på hemsidan om ett nytillskott som är på gång. Nu har vi träffat valparna i kullen för första gången och även sett ut vilken vi ska ha. Det blir den här lilla tjejen som flyttar till oss om en och en halv vecka!

Tisdag 28 juni

Nu finns bilder på Brushöjdens Onni och O Björna under fliken Bellmans avkommor.

Torsdag 23 juni

Ett sätt att aktivera sina hundar den här tiden på året är att träna viltspår. Sedan 2011-01-01 har numera även jämthundar möjlighet att erhålla ett championat för viltspårprov. Brushöjdens Onni och O Björna (som kan ses på bilden till höger) har sysslat med viltspårträning en tid. Onni har redan gått tre förstapris i öppen klass och kan därmed titulera sig Svensk viltspårprovschampion (SE Vch). O Björna har gått ett godkänt anlagsprov och ska starta på prov i öppen klass inom kort.

 

 

Söndag 19 juni

I den här valplådan växer det så det knakar! Om mindre än 4 veckor kommer en i valp i gänget att bo hos oss.

Fredag 17 juni

Nu är alla valpar utom en efter Bellman och Härkilas Öa I levererade till sina nya hem. Valpen som är kvar åker till Finland i helgen. Övriga valpar har hamnat i Blekinge (?), Svenljunga, Stockholm, Särna samt två i Norge. Nu är det bara att hålla tummarna för att de kommer att utvecklas till bra älghundar hos sina ägare.

Tisdag 14 juni

Skottläge?! Nja, bilden är tagen i Gårdsjö älgpark utanför Heby. Jag och mina arbetskamrater var där på en liten utflykt idag. Någon riktig jaktstämning blev det förstås inte men det var ändå väl värt ett besök. Älgen är ett fascinerande djur och de är minst sagt häftiga att studera på så här nära håll.

Fredag 3 juni

Jag och Helmer har varit till Älvdalen i veckan. Förutom studentfirande blev det ett par besök på jaktmarken. Vi provade lite fiske och åkte på älgsafari. Vi såg faktiskt tre älgar men tyvärr utanför vår jaktmark. Hur gick fisket då? Nja, det blev ingen fisk den här gången. Helmer roade sig med att kasta kottar i tjärnen. Kanske var det en påverkande faktor till den uteblivna fiskelyckan..?

Lördag 28 maj

Det händer inte mycket på hundfronten just nu förutom att vi väntar ett nytillskott som jag skrivit om tidigare. Jag passar på att dela med mig av en ny filmsekvens från ett av Sjöstens Pontus många ståndskall i höstas. Pontus, som finns i Norge, har utvecklats till en fantastiskt duktig älghund och har tre fina ettor på jaktprov. Ägaren Håvard har gjort ett mycket gott arbete med Pontus. Gå in på fliken filmklipp och klicka på "Pontus med fin tjur" för att se honom i aktion.

Lördag 21 maj

Någonstans i Sverige... Om 8 veckor flyttar en av dem till Hedesunda!

Lördag 21 maj

Jaktvollens Zako har varit varit på utställning i Norge igen. Resultat: Excellent och vinnare i juniorklassen!

Fredag 13 maj

Nu finns berättelsen "En lång dag" att läsa under fliken Jakthistorier.

Söndag 8 maj

Har fått rapporter om avkommor efter Bellman som varit på utställning i Hunneberg idag. Brushöjdens Onni ställdes ut i juniorklass och fick Good. Härkilas Assie I och II var också där. Assie II fick Good i jaktklassen medan Assie I tilldelades Good i öppen klass. Assie I var definitivt mogen för jaktprov redan i höstas men var inte utställd då. Nu är den biten avklarad och det blir jaktprovsstart för hennes del kommande höst!

Fredag 6 maj

Har fått en bild på Jaktvollens Zako (efter Bellman och Tulta). Zako är bara drygt 10 mån men redan stor och reslig med Excellent på utställning.

Söndag 1 maj

I helgen har flera av Bellmans avkommor varit på utställning. Jaktvollens Zafira, Tuva och Zako har alla varit på Sør-Trøndelag Elghundklubbs utställning i Trondheim med mycket bra resultat. Zafira fick Very good medan Tuva och Zako fick Excellent. Själv var jag på utställningen i Högbo och såg Brushöjdens Olli tilldelas Good. Olli var en mycket trevlig tik. Jag tror att det finns mer att hämta i utställningsringen för henne men dagsformen var inte den bästa. Hon var i lite för högt hull och det sänkte intrycket en del. Jag tog en bild på Olli som finns här intill.

 

 

 

Torsdag 28 april

Pelle Thorsell, ägare till Sjöstens Pillan, har skickat några bilder från höstens jakter. Några av dessa finns nu i galleriet under "Andras jaktbilder". Bilden till höger visar Pillan med en fin jämtländsk oxe. Tack Pelle för bilderna!

Tisdag 26 april

Jag kan meddela att Bellman har blivit pappa igen den 14/4. Öa har valpat och det blev 7 st, 5 hanar och 2 tikar. Läs mer under "Valpar på gång".

Fredag 22 april

Nu finns kategorin jakthistorier på hemsidan. Berättelsen "Älgjakt inför publik" finns där redan nu men håll ögonen öppna för flera är snart på gång...

Tisdag 19 april

Det blev en kort jaktsäsong förra året pga den tidiga snön som föll i riklig mängd. Detta faktum medföljer förstås en lång väntan till nästa säsong. Känns som om det var en evighet sen man hade älgstudsaren på ryggen och dessvärre är det nästan 5 (!) månader kvar till nästa gång. Bilden till höger är från då jag sköt en pinntjur för Dabben i höstas. Man får helt enkelt leva på dessa minnen ett tag till...

Tisdag 12 april

Våren är här på allvar! Den senaste veckan har bl a innehållit krattning av hundgårdarna, skjutträning och årets första löptur för mig och Dabb. På bilden ser vi Helmer som glatt tar sig ett dopp med kläderna på i smältvattnet bredvid hundgårdarna. Dabb ser förundrat på i bakgrunden.

Tisdag 5 april

I dagsläget finns det 47 avkommor efter Bellman, spridda över Sverige och Norge. Jag försöker hänga med hur det går för de flesta och hålla någon slags kontakt med ägarna via telefon eller mail. Men det finns en handfull av avkommorna som jag helt enkelt inte har koll på var de hamnat. Härkilas Leia II var en utav dom och därför var det roligt när jag av en slump hittade ett utställningsresultat från Steinkjerutställningen i Nord-Trøndelag där Leia vunnit juniorklassen med bedömningen Excellent.

Söndag 3 april

Nu finns bild på Härkilas Leo under Bellmans avkommor. Leo drabbades av ett benbrott tidigare men är nu helt återställd. Ska bli spännande att se hans utveckling i höst.

Måndag 28 mars

Nu finns bild på J Härkilas Assie II under Bellmans avkommor.

Söndag 27 mars

Helgen har tillbringats i Åsele. Jag och några andra glada grabbar for upp för att gå på älghundsutställning. Många fina hundar såg vi. Lördag kväll var det dans och jämthundssnack på Åsele Wärdshus till sena natten tillsammans med älghundsfolk från både norr och söder. Bilden till höger är från hanarnas jaktklass. Den visar Sjungarkläppens Ricky, Gimli, Kougstabackens Grim och Kougstabackens Hero. Samtliga fyra tilldelades ck.

Söndag 13 mars

I helgen har några av Bellmans avkommor varit på utställning med mycket bra resultat. På DÄK:s utställning i Borlänge fick Brushöjdens Otis bedömningen Good, Brushöjdens O Björna fick Very good och Härkilas Leia I fick Excellent. Jaktvollens Tuva har varit på Steinkjerutställningen i Nord-Trøndelag där hon blev BIR-valp.

Nämnas bör att modern till Dabb, Pansartorps Rista, blev BIR på utställningen i Borlänge. 10 år gammal och still going strong! Grattis familjen Jansson!

Onsdag 9 mars

Nåddes idag av det mycket tråkiga beskedet att Dabbs kullsyster, SUCH SJCH Sörombäckens Dimma, har avlidit imorse då hon drabbades av magomvridning. Hon blev endast 4,5 år gammal. Jag har haft förmånen att tillbringa en dag i skogen med Dimma under hennes första jakthöst. Det fattades ingen jaktlust där kan jag säga. Jag och Adam skulle göra ett släpp med Dimma på förmiddagen för att sedan släppa Dabb på eftermiddagen. Det slutade med skällning hela dagen för Dimma och Dabb fick besviket nöja sig med att vänta i bilen... Sänder en tanke till Peter m familj som förlorat en duktig jakthund.

Måndag 7 mars

I lördags gjorde jag och Helmer en sväng till utställningen i Sala och tittade på lite hundar. Det var 40 jämthundar som ställdes ut och anmärkningsvärt var att endast två av dessa fick bedömningen excellent . Hursomhelst var det trevligt att träffa lite folk och få prata lite hundar en stund. BIR blev Krutabackens Kia och BIM blev SJCH FINJCH Roy som i och med det fick sitt tredje cert.

Tisdag 15 februari

Bellman har parat J Härkilas Öa I. Öa har två förstapris på jaktprov på 82,5 och 83 p med långa ståndtider. Hon är e. SUCH SJCH Västjämtens Boy u. SUCH SJCH Härkilas Dixie III. Valpar väntas v 15. Vid intresse kontakta Kjell Lennartsson 070-5414750 Härkila kennel

Fredag 11 februari

Hemsida gjord!

Kommentarer

22.10.2012 09:43

Håvard Kjøntvedt

Grattis med en kjempehelg i Alvdalen!! Fantastisk gode hunder det har blir etter Bellman . Håper du lykkes med unghundene dine!! Helsing fra Håvard.

22.10.2012 22:24

JONAS

Tackar, tackar! Ja det är en spännande tid med ungtikarna nu! /Jonas

25.08.2012 18:45

Erik Dahl

Ser ut som Raine skjutit en andvette. Den verkar i varje fall träig. Det var väl också därför han lyckades träffa.
Hälsar Erik D.

28.08.2012 22:03

Jonas

Jag försäkrar att den var äkta. Dock lite stel innan Dabb var på plats och letade på den.

12.07.2011 23:11

gråhunnsMatti

bra att Helmer studerar jämthundarna, för i från dej lär han inte lära sig något om den rasen

13.07.2011 21:55

Jonas

Nej det är inte mitt område direkt. Du vet, ja är ju mer typen som är intresserad av att åka till Dublin och läsa böcker...

13.04.2011 15:18

Jerry Wikner

Fin sida! Håller på att snickra på min så den ligger nere för tillfället. www.timmermonskennel.dinstudio.se